بررسی دادخواست الزام به تمکین خاص و عام

دادخواست الزام به تمکین خاص و عام
5/5 - (2 امتیاز)

بررسی تمکین خاص و تمکین عام

بر اساس ماده ۱۲۰۲ قانون مدنی زمانی که صیغه عقد به صورت صحیح و کامل جاری شود زوجین در مقابل یکدیگر یک سری وظایف و مسئولیت‌‌هایی بر عهده دارند. در نظر داشته باشید تمکین جزو آثار غیر مادی به حساب آمده و با جاری شدن صیغه عقد نکاح تمکین نیز به وجود می‌‌ آید. می‌‌توان گفت؛ حسن معاشرت و برقراری رابطه زناشویی در حد متعارف نیز جزو عواملی می‌ باشند که تمکین محسوب می‌ شوند. زن در صورت عدم تمکین ناشزه محسوب شده و هیچگونه نفقه‌‌ای نمی‌ تواند دریافت کند. البته این موضوع باید در دادگاه بدوی به صورت دقیق اثبات شود. بر اساس مواردی که در ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی عنوان شده اند، اگر زن به وظایف مشروع خود در قبال همسرش توجهی نکرده و در این مورد کوتاهی کند، هیچگونه نفقه‌ای به او تعلق نخواهد گرفت‌.

 در قانون، تمکین به دو نوع عام و خاص بیان و معرفی شده است. تمکین خاص به نزدیکی زن با شوهر خود گفته می‌‌شود. تنها در مواردی که مانع موجهی از نظر قانون وجود داشته باشد برقرار نکردن این رابطه موجه می‌ باشد. تمکین به معنای عام نیز در قانون تعریف شده است. این تمکین به معنای انجام وظایف زن در قبال شوهر خود می‌‌باشد. البته این وظایف در حدود قانونی و عرف بوده و قانون به طور صریح و شفاف این وظایف را نام برده است. در بعضی مواقع ممکن می باشد که زوجه از همسر خود تمکین نکند. البته علت تمکین نکردن زوجه برای قانون موجه شناخته شده و زن در این صورت ناشزه محسوب نمی‌ شود و به او نفقه تعلق می‌ گیرد.

در این مقاله می خواهیم در رابطه با دادخواست الزام به تمکین زوجه صحبت کرده تا شما بیشتر با این موضوع آشنا شوید.

بررسی مواردی که عدم تمکین زوجه را موجه نشان می‌ دهند

بیماری زوج یکی از مواردی می‌ باشد که عدم تمکین زوجه در برابر دادخواست الزام به تمکین (خاص و عام) را موجه نشان می‌ دهد. در ماده ۱۱۲۷ قانون مدنی در این زمینه به صورت صریح اطلاعاتی عنوان شده است. به عنوان مثال اگر شوهر بعد از عقد دارای بیماری مقاربتی شود، زن می‌ تواند عدم تمکین داشته و قانون نیز به صورت آشکار از زن دفاع می‌ کند. بیماری خود زوجه نیز موردی می‌ باشد که زن می‌ تواند با اتکا بر آن عدم تمکین داشته باشد. اگر زن به بیماری‌ هایی که در قانون اشاره شده است مبتلا شود، به صورت قانونی و شرعی دلیلی برای عدم تمکین خاص است. همچنین خانم‌ ها در صورت عادت ماهیانه بودن می‌ توانند از تمکین خودداری کرده و با شوهر خود نزدیکی نداشته باشند.

یکی از مواردی که در ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی نیز به آن اشاره‌ شده ضرر بدنی، مالی و شرافتی زن حین تمکین می‌ باشد. اگر زن با شوهر خود در منزل بوده و احتمال دهد که ضرر مالی، شرافتی و بدنی به او وارد می شود می‌ تواند مسکن جداگانه گرفته و با شوهر خود تمکین نکند. همچنین می‌ تواند به منزل شوهر باز نگردد و در این صورت ناشزه نیز محسوب نمی‌ شود. بر اساس ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی اگر دادگاه به صورت شرعی و قانونی حق سکونت را به زوجه بدهد زوجه می‌ تواند در منزلی که شوهر مشخص کرده است سکونت نکند و یک منزل جداگانه اختیار نماید.

یکی از موارد دیگری که زوجه می‌ تواند به آن اتکا کرده و عدم تمکین داشته باشد حق حبس زوجه می‌ باشد. این موضوع در ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی نیز اشاره شده است. زن تا زمانی که مهریه خود را دریافت نکرده است می‌‌تواند از تمکین با شوهر خود امتناع نماید.

الزام به تمکین عام و خاص چیست

شاید برای شما این سوال پیش بیاید که چه زمانی مرد می‌ تواند دادخواست الزام به تمکین (خاص و عام) را به دادگاه ارائه دهد. در نظر داشته باشید که الزام به تمکین یعنی اینکه زوجه بدون داشتن هیچگونه دلیل موجهی از وظایف خود سر باز زده و امتناع کند. در این صورت مرد با ارائه دادخواست الزام به تمکین (خاص و عام) می‌ تواند زوجه را مجبور کرده به زندگی مشترک بازگشته و به وظایف زناشویی خود نیز عمل کند. زمانی که عقد دائم جاری شود زن از همان لحظه مکلف است که تمکین کند. سپس به وظایف زناشویی خود عمل نماید.

اگر زن بدون ارائه هیچگونه دلیل منطقی و قانونی از این وظیفه خود امتناع کرده و تمکین نکند شوهر می‌ تواند به دادگاه مراجعه کرده و با ارائه دادخواست الزام به تمکین (خاص و عام)، تقاضای الزام به تمکین زن را داشته باشد‌. در این صورت دادگاه تشکیل شده و زن باید در دادگاه تشکیل شده حاضر شود و از خود دفاع نماید. اگر دفاعیات قابل توجهی نداشته باشد حکم تمکین صادر می‌ گردد و زن باید از شوهر خود تمکین نماید.

دادخواست تقاضای صدور حکم تمکین

کلام پایانی در رابطه با دادخواست الزام به تمکین خاص و عام

 ارائه دادخواست الزام به تمکین (خاص و عام) برای شوهر نوعی ابزار حقوقی محسوب می‌ شود تا بتواند از این ابزار عالی استفاده کرده و زن خود را مجبور به تمکین نماید. البته در نظر داشته باشید اگر دادگاه به نفع شوهر حکم دهد زن باید تمکین نماید. در بعضی مواقع زن تمکین نمی‌کند و به رأی دادگاه اعتنا ندارد. در این صورت مرد نیز هیچگونه وظیفه ‌ای در پرداخت نفقه به زوجه خود ندارد و می ‌تواند از این کار سر باز زند. بسیاری از افراد از حق و حقوق قانونی خود اطلاع ندارند و در این مسیر پر پیچ و غم دچار مشکلاتی می‌شوند.

اگر شما نیز با این موضوع مواجه شده ‌اید بهتر است از یک وکیل حقوقی کار بلد و با تجربه نحوه تنظیم دادخواست الزام به تمکین (خاص و عام) را بپرسید. سپس مشاوره‌‌های اولیه را دریافت کنید. این افراد می ‌توانند با علم بالایی که دارند شما را در این مسیر سخت کمک کرده و روش ‌های مختلفی برای رسیدن به حق و حقوق قانونی پیش پایتان قرار دهند. به این صورت شما می ‌توانید در سریع‌ترین زمان ممکن به نتیجه مورد نظر رسیده و از حق و حقوق قانونی خود دفاع نمایید. دادخواست الزام به تمکین (خاص و عام) توانسته است یک راه عالی پیش روی افراد باشد.

آخرین پادکست ها
جدیدترین محصولات

قرارداد دورکاری با مدت معین قرارداد دورکاری با مدت معین، همانط...

71,000 تومان

قرارداد کار موقت با مدت معین قرارداد کار موقت با مدت معین همان...

71,000 تومان

قرارداد کار ساعتی با مدت معین قرارداد کار ساعتی با مدت معین هم...

69,900 تومان

مقدمه در رابطه با تمکین زوجه اگر شما با ماده‌ها و تعاریف موجود...

69,900 تومان
مقالات مرتبط
هیچ داده ای یافت نشد
دیدگاه شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دلیل بازگشت وجه