قرارداد EPC

EPC Contract
5/5 - (3 امتیاز)

EPC Contract

قراردادهای EPC (مهندسی، تأمین تجهیزات و اجرا)

مقدمه

به طور معمول در روند ایجاد قراردادها برای پروژه های بزرگ، مدیر پروژه به یک مهندس مشاور دستور می دهد که طراحی پروژه را برعهده بگیرد تا بر مبنای آن طراحی، پیشنهادی برای ساخت و ساز همراه با طراحی های دقیق و مقادیر کمیتی و…داده شود و در کنار آن هرگونه تجهیزات مخصوص به صورت جداگانه تامین گردد. اما حتی اگر پشتیبانان مالی پروژه، تجربه انجام کار ذیل قراردادهای جداگانه را داشته باشند و بتوانند مسئولیت های مختلف را در بین اطراف مختلف قرارداد هماهنگ کنند چنین امری به صورت معمول مقبول وام دهندگان در پروژه های تأمین مالی نیست زیرا آن ها به دنبال یک مسئول واحد برای تکمیل پروژه به صورت قابل قبول می باشند بدین علت که آن ها نمی خواهند شرکت مسئول پروژه درگیر شناسایی مسئول عدم موفقیت ها در کاری شود، بنابراین قرارداد ساخت در یک پروژه تأمین مالی معمولا به شکل یک قرارداد طراحی و مهندسی پروژه، تامین یا ساخت هرگونه نیروگاه و کارخانه یا تجهیزات موردنیاز و ساخت و برپاداشتن پروژه است که در معنایی دیگر پروژه ترن کی نامیده می شود که به معنای تحویل کامل و مجهز یک پروژه به شکل آماده برای بهره برداری می باشد. این نوع قرارداد با عنوان مهندسی،تأمین و ساخت شناخته می شود (EPC) که نمونه طراحی تأمین و ساخت آن هم موجود است.(دی پی سی)

یک روش دیگر قراردادی برای پروژه های بزرگ عبارت است از انتخاب یک شرکت پیمانکاری یا مهندسی به عنوان مدیر ساخت با این مسئولیت که تمامی ابعاد ساخت پروژه را در ازای پرداخت مبلغی مدیریت نمایند. این مبلغ با توجه به هزینه های نهایی پروژه متغیر می باشد اگرچه چنین نحوه ساخت پروژه ای اقتصادی جلوه می کند، یک هزینه ساخت متغیر به علت وجود ریسک های احتمالی کمبود سرمایه یا افزایش هزینه ها به گونه‌ای که دیگر بهره برداری از پروژه اقتصادی تلقی نگردد مطلوب وام دهندگان نمی باشد.

بنابراین قرارداد EPC شرایطی را فراهم می کند که کار در زمانی مشخص و با قیمتی مشخص به پایان برسد. چنین قراردادی با تاریخ اتمام معین و قیمت معین،حجم زیادی از مسئولیت و ریسک را برعهده متعهد  EPC میگذارد که چنین امری باعث می شود که متعهد قرارداد شروط متعددی را درباره قیمت قرارداد ذکر کرده و قیمت بیشتری را از شرایطی که قرارداد بر مبنای نامعلوم بودن هزینه صورت می گرفت را معین کند.

قیمت معین و زمان معین قراردادهای ای پی سی امری معمول در پروژه های نیروگاهی و زیرساختی می باشد و اسپانسرهایی که میخواهند روش متفاوتی را اتخاذ کنند باید به طور معمول ضمانت کامل به وام دهندگان بدهند تا به نحوی طبیعت مشکل برانگیز این نوع از معامله ها را ساده تر گردانند.

برخی از انواع قراردادها به صورت معمول نمی توانند جایگاه ای پی سی باشند برای مثال قراردادهای استخراج نفت،گاز و معادن و همچنین پروژه هایی مانند پروژه های مخابراتی که مستلزم جذب تدریجی سرمایه با توجه به تقاضای متغیر هستند .

باید در نظر داشت که شکل استاندارد قراردادهای ای پی سی مانند آن های که توسط فیدیک تهیه می شوند معمولا مناسب پروژه های تأمین مالی نمی باشند زیرا آن ها به شدت پیمان کار پسند بوده و تفاوت های ساختاری با نیازمندی های مربوط به پروژه های تأمین مالی دارند.

1.پروژه های مهندسی, تدارک, ساخت EPC

EPC در واقع سرنام این واژگان است: Engineering/procurement/construction که به سادگی می توان آنرا به مهندسی، تأمین کالا و ساخت و اجرا تعبیر کرد.

نام دیگری است که معادل همان پروژه کلید در دست در نظر گرفته می شود .در چنین پروژه هایی تمام فعالیت های لازم برای اجرای پروژه از مرحله طراحی ومهندسی تا تدارکات و ساخت نهایی بر عهده یک پیمانکار گذاشته می شود .پیمانکاران عمومی وپروژه های TURN-KEY در همه ی صنایع ودر اندازه های متفاوت وجود دارند.

البته قرارداد EPC به همین مطالب خلاصه نمی شود. چنین نیست که اگر اصول مهندسی، تأمین کالا و اجرا را بدانیم، آنگاه بتوانیم پروژه را به صورت EPC اجرا کنیم. همچنین نمی توان با قرار دادن سه منبع گوناگون مهندسی، تامین کالا و اجرا در کنار هم EPC به انجام رساند.

مسلماً این مقوله، عمیق تر و فراتر از کنار هم قرار گرفتن این سه واژه است. ترکیب یا در هم آمیختن عملیات فنی، طراحی، اجرایی، و تأمین کالا، چنان پیچیده است که می توان به اندازه پایان نامه های دانشگاهی درباره آن مطلب نوشت.

ترکیب عملیات، اداره کردن، تحویل به موقع با هزینه پیش بینی شده و با در نظر گرفتن ریسک ها در محدوده هر قرارداد مفهومی جز مدیریت ندارد.

2.تاريخچه‌ قراردادهاي‌ EPC

استفاده‌ از شرايط‌ قراردادهاي‌ تيپ‌ فيديك‌ در سازمان‌ برنامه‌ و بودجه‌ سابق‌، با اخذ وام‌ از بانك‌جهاني‌ در دهه‌ 40خورشيدي‌ (برابر با 61 – 1960 ميلادي‌) شروع‌ شد و با ترجمه‌ كتاب‌ قرمز به‌ فارسي‌، مورد استفاده‌ قرار گرفت‌. اين‌ قراردادها تا سال‌ 1990 در دنيا متداول‌ بود.

در سال‌ 1990 (خرداد 1369) در كنفرانس‌ سالانه‌ فيديك‌ كه‌ در نروژ برگزار شد و مقرر شد كه‌ فيديك‌ براي‌ پروژه‌هاي‌ بزرگ‌ و چند منظوره‌ به‌ اين‌ كار بپردازد و براساس‌ آن‌ تقسيم‌ ريسك‌ بين‌ صاحب‌ كار و پيمانكار صورت‌ بگيرد. دراينجا از واژه‌ صاحب‌كار استفاده‌ مي‌شود تا تفاوتي‌ با واژه‌ كارفرما داشته‌ باشد. امروزه‌ در دنيا به‌ جاي‌ واژه ‌Client يا كارفرما، از واژه‌ Owner يا Employer استفاده‌ مي‌شود. يعني‌ اگر از واژه‌ كارفرما استفاده‌ شود، تمامي‌ توانمندي‌ها در آن‌ نهفته‌ است‌ و احتياج‌ به‌ مشاور يا پيمانكار وجود ندارد. بنابراين‌ توصيه ‌مي‌شود كه‌ از اين‌ كلمه‌ كمتر استفاده‌ گردد.

EPC Contract

3.پیش نیاز های لازم برای اجرای پروژه EPC

1- در پروژه های EPC  می بایست در ابتدای کار مطالعات اولیه پروژه و یا feasibility study همراه با طراحی محتوایی (مفهومی) Conceptual Design  انجام شده باشد. در غیر اینصورت ارائه قیمت در فرصت محدود برگزاری مناقصه میسر نمی شود. بعلاوه مبانی پروژه در مدارک مناقصه نیز باید کاملاً تثبیت گردد. در این روش انجام تمام یا بخشی از مراحل مختلف کارهای مهندسی پروژه (مقدماتی یا مفهومی ، اولیه یا بنیادی و تفصیلی یا جزییات) مد نظر  می باشد.

2- توانایی دستگاه اجرایی در تعریف دقیق و کامل پروژه و تفاهم دوجانبه ما بین دستگاه اجرایی و پیمانکار در خصوص محدوده و هدف پروژه.

3- توانمندی دستگاه اجرایی از حیث مدیریت پروژه.

4- تأمین اعتبار مورد نیاز و دسترسی به آن در موعدهای از قبل تعیین شده.

5- وجود پیمانکار توانمند که دارای ویژگیهای یک پیمانکار عمومی و یک مشاور ( طراح) بصورت توأم باشد.

6- وجود مشخصات و الزامات فنی استاندارد و تثبیت آن در ابتدای کار.

امروزه پروژه های EPC در داخل کشور رشد فزاینده ای داشته و بعلت مزایای اصلی آن یعنی اطمینان از قیمت نهایی و تاریخ قطعی اتمام طرح با استقبال بیشتری مواجه می گردند. نکته حائز اهمیت در مورد انتخاب روش اجرای پروژه ها توجه به فراهم نمودن زیرساخت های لازم برای اجرایی ساختن آنهاست . بنابراین در صورتیکه شرایط پروژه ایجاب نماید روش EPC یا طرح و ساخت می تواند روش مناسبی برای اجراء باشد، البته به شرطی که زیرساخت‌های مورد نیاز جهت تحقق آن در کشور بوجود آمده باشد .

زیرساخت‌های مورد نیاز جهت موفقیت روش EPC و سایر روش‌های نوین مدیریتی برای اجراء پروژه ها، در برگیرنده زیرساخت‌های آموزشی، مدیریتی، اقتصادی، قانونی، اجتماعی و فرهنگی بوده و فقدان یا ضعف هریک از این عامل ها می تواند موفقیت طرح را با اشکالات جدی مواجه سازد . بنابراین می بایست زمینه آشنایی مدیران و کارشناسان با روش های علمی و نوین مدیریتی فراهم گردیده و پیمانکاران موجود با تقویت توان مهندسی خود قادر باشند تا بدون دخالت سایر مشاورین ،پروژه ها را با کیفیت مطلوب اجراء نمایند .

چرا باید از خدمات ابزارحقوق استفاده کنیم

برای انعقاد هر نوع قراردادی، وکالتنامه، اظهارنامه، تعهدنامه، دادخواست، شکوائیه و… باید نسبت به قوانین آن به صورت کامل آگاه باشیم. عدم رعایت هر یک از موارد قانونی، باعث به وجود آمدن خسارت‌های سنگین برای هر یک از طرفین قرارداد خواهد شد. لذا انعقاد چنین اوراقی باید توسط وکلا یا کارشناسان حقوقی صورت پذیرد. ضمناً استفاده از پیش‌نویس های آماده هر اوراقی‌ باعث صرفه جویی در وقت و هزینه می گردد.

جدیدترین محصولات

قرارداد دورکاری با مدت معین قرارداد دورکاری با مدت معین، همانط...

71,000 تومان

قرارداد کار موقت با مدت معین قرارداد کار موقت با مدت معین همان...

71,000 تومان

قرارداد کار ساعتی با مدت معین قرارداد کار ساعتی با مدت معین هم...

69,900 تومان

مقدمه در رابطه با تمکین زوجه اگر شما با ماده‌ها و تعاریف موجود...

69,900 تومان
مقالات مرتبط

داوری موردی و سازمانی؛ ۶ تفاوت مهم که قبل از انتخاب آن باید بدانید! یکی از روش هایی که مردم جه...

شیوه‌های جایگزین حل و فصل اختلافات (ADR) چیست؟ روش هایی که می توان به عنوان جایگزین برای حل و ...

تفاوت داوری داخلی و بین المللی چیست؟ داوری داخلی و بین المللی، دو مورد از انواع روش های داوری ...

دیدگاه شما

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دلیل بازگشت وجه