الزام به تنظیم سند رسمی خودرو چگونه است؟ + مراحل طرح دعوی - ابزارحقوق

ابزار حقوق منتشر شده: 3 ماه
الزام به تنظیم سند رسمی خودرو چگونه است؟ + مراحل طرح دعوی

الزام به تنظیم سند رسمی خودرو چگونه است؟

به جرأت میتوان گفت که بیشتر اختلافات به وجود آمده در معاملات خودرو، بر اثر عدم پایبندی فروشنده به تعهدات خود در قولنامه است. در کشور ما افراد برای خرید و یا فروش اموال خود باید دو قرارداد را امضاء کنند. قرارداد اول به منظور تایید توافقات اولیه میان خریدار و فروشنده تنظیم میشود. قرارداد دوم نیز برای رسمی شدن معامله و ثبت آن در اداره ثبت اسناد و املاک تهیه میشود. در این میان اما ممکن است به دلایلی اعم از افزایش قیمت مال و یا منصرف شدن فروشنده از انجام معامله و… در تاریخی که در قولنامه مشخص شده است، در دفتر ثبت اسناد رسمی حاضر نشود. در این صورت خریدار میتواند از طریق مراجع قانونی شکایت خود را پیگیری کند.

در این مقاله قصد داریم تا به پرسش “الزام به تنظیم سند رسمی خودرو چگونه است؟” پاسخ داده و مراحل طرح دعوی آن را به طور کامل بررسی کنیم.

اظهار نامه در الزام به تنظیم سند رسمی خودرو

همانطور که میدانید طی مراحل قانونی در کشور به دلیل تراکم بالای شکایات به زمانی نسبتا طولانی نیاز دارد. از طرفی دیگر علاوه بر زمانبر بودن این پروسه، هزینه های زیادی را نیز برای شاکی به همراه خواهد داشت. پیشنهاد ما به شما عزیزان قبل از شکایت از طرف مقابل، ارسال اظهارنامه برای او و اخطار قبل از شکایت است. در این صورت شخص مقابل از اقدام شما در صورت عدم پایبندی به تعهدات آگاه خواهد شد. به زبانی دیگر اظهارنامه جزو اوراق قضایی به شمار میرود و نوعی اخطار به متهم به منظور انجام تعهدات خود به حساب می‌آید.

به منظور ارسال اظهارنامه قبل از الزام به تنظیم سند رسمی خودرو فرد خریدار باید به دفاتر قضایی مراجعه کند. سپس دادخواست خود را به صورت رسمی ثبت میکند و از طریق همان دفتر میتواند تا اظهارنامه مذکور را برای شخص متهم و شورای حل اختلاف ارسال کند. سپس شورای حل اختلاف با بررسی اظهارنامه در تاریخ و ساعت مشخصی طرفین معامله را فرا میخواند و در صورت درست بودن ادعای شاکی و حل نشدن اختلاف، رای به التزام به تنظیم سند خواهد داد.

مدارک لازم برای الزام به تنظیم سند رسمی خودرو

بدیهی است که شخص خریدار برای طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی خودرو باید مدارکی را به دادگاه مربوطه ارائه دهد. از جمله این مدارک میتوانیم به اصل کارت ملی و شناسنامه، رسیدهای پرداختی به فروشنده، اصل قرارداد امضا شده میان فروشنده و خریدار، بیمه نامه خودرو، کارت سوخت، برگه سبز خودرو و… اشاره کنیم. همچنین قابل توجه است در صورتی که قراردادی میان طرفین نوشته نشده باشد، شاکی پرونده باید شاهد خود را به دادگاه معرفی کند.

خریدار میتواند به منظور ارائه رسیدهای پرداختی به دادگاه، مدارک مربوط به پرینت حساب های خود را به دادگاه تحویل دهد. همچنین در صورتی که پرداخت ثمن معامله به صورت نقدی بوده است باید از فرد فروشنده رسید دریافت کنید و یا عمل پرداخت در حضور شهود انجام شود.

الزام به تنظیم سند رسمی خودرو

روند پیگیری مراحل قانونی

در صورتی که ارسال اظهارنامه کافی نبود و شخص فروشنده راضی به حضور در دادگاه نشد، خریدار میتواند از او شکایت کند. در ادامه به توضیح مراحل طرح دعوی الزام به تنظیم سند خودرو میپردازیم. شایان توجه است که دادگاه های رسیدگی به دعوی التزام سند، دادگاه های حقوقی میباشد. در وهله اول و پس از شکایت خریدار باید دادخواستی را تنظیم کند. لازم است بدانید که پس از تنظیم دادخواست خریدار باید مدارکی مانند قرارداد خودرو را به آن ضمیمه کند.

در دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی خودرو ابتدا مشخصات خریدار و فروشنده قید میشود. سپس میزان ارزش خودرو، قولنامه امضا شده میان خریدار و فروشنده، تاریخ و آدرس دفتر ثبت اسناد تعیین شده و… در دادخواست لازم است که ذکر شود.

لازم به ذکر است که پس از اعلام رای نهایی دادگاه، مطابق نظر قاضی و قانون اساسی مهلتی چند روزه به متهم داده خواهد شد تا در صورت تمایل اعتراض خود را به دادگاه اعلام کند. در غیر این صورت قاضی رأی را به خریدار داده و مأمور دادگاه میتواند به عنوان جایگزین فرد فروشنده در دادگاه حاضر شده و سند رسمی را امضاء کند.

مرجع صالح به منظور رسیدگی به دعوی الزام به سند خودرو

تا به اینجای مقاله “الزام به تنظیم سند رسمی خودرو چگونه است؟” به مدارک مورد نیاز برای پیگیری قضایی و همچنین مراحل آن پرداختیم. همانطور که میدانید براساس قانون اساسی کشور این گونه از دعاوی باید در مراجع مصلح قانونی مطرح و حل شوند. همچنین پیشنهاد میشود که در قرارداد بندی قید شود که طبق آن در صورت بروز هرگونه اختلافی، مشخص شود که به منظور حل مشکل چه اقداماتی صورت پذیرد. ضمن اینکه طبق نظر وکلای پایه یک دادگستری بهتر است که در صورت عدم پایبندی هر طرف به تعهدات خود مجازاتی نیز در نظر گرفته شود.

براساس مقالات منتشر شده در خصوص “الزام به تنظیم سند رسمی خودرو چگونه است؟” مرجع صالح به منظور رسیدگی به دعوی تنظیم سند خودرو باید براساس اصولی مشخص تعیین شود. از جمله این اصول میتوانیم به صلاحیت ذاتی مرجع مذکور به منظور رسیدگی به این پرونده، صلاحیت محلی مرجع صالح و… اشاره کنیم.

یکی از نکاتی که قبل از مراجعه به دادگاه مربوطه باید به آن دقت کنیم میزان ارزش خودروی مورد معامله است. طبق اعلام رسمی دادستان کشور، دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی که ارزش معامله آنها کمتر از 20 میلیون تومان است به منظور رفع مشکل باید به شورای حل اختلاف مراجعه کنند. اما در صورتی که ارزش ثمن معامله بیش از 20 میلیون تومان است، طرفین معامله برای برطرف شدن مشکلات خود به دادگاه های حقوقی مراجعه کنند.

مدارک الزام به تنظیم سند رسمی خودرو

کلیات الزام به تنظیم سند رسمی خودرو

در این مقاله سعی کردیم تا به پرسش “الزام به تنظیم سند رسمی خودرو چگونه است؟” بپردازیم و همچنین مدارک مورد نیاز و مراحل طرح دعوی را به شما عزیزان توضیح دهیم. همانطور که در قسمت های بالاتر نیز به آن اشاره کردیم، بهتر است در صورت بروز مشکلی حین نقل و انتقال سند، خریدار و فروشنده به طور صلح آمیز مشکلات خود را برطرف کنند. همچنین بهتر است قبل از شکایت رسمی و پیگیری از طریق مراجع قانونی، فرد شاکی اظهارنامه ای برای متهم فرستاده و از او درخواست اجرا و پایبندی به تعهدات خود را داشته باشد. پیشنهاد میشود در صورتی که متهم پس از دریافت اظهارنامه کماکان به تعهدات خود عمل نکرد، آن گاه خریدار شکایت خود را از مراجع قضایی پیگیری کند.