قرارداد کار موقت
یکی از قراردادهایی که بین کارگر و کارفرما منعقد می شود، قرارداد کار موقت است. طبق این شرایط کارفرمایانی که قصد دارند به صورت موقت کسی را استخدام کنند؛ یا کارگر و کارمندی که می خواهند به صورت موقت و غیر دائمی در شرکتی کار کنند؛ باید اقدام به تنظیم قرارداد کار نمایند.
از آنجایی که قرارداد مدت معین همان قرارداد کار موقت است؛ شروع و پایان آن از همان ابتدا و پیش از امضای قرارداد، توسط کارفرما و نیروی کار تعیین می شود. کارفرما صرفا می تواند در شرایط خاص، مثلا در صورت عدم رضایت از نوع فعالیت نیروی کار یا عدم اجرای دقیق تعهدات در قرارداد، اقدام به فسخ آن نماید. از این رو، نگرانی ای بین کارگر و کارفرما برای انجام کار وجود ندارد و آنها می توانند یک قرارداد روشن و واضح تنظیم نمایند.
تنظیم قرارداد کار موقت
یک قرارداد کار موقت شفاف و روشن، قانونی و طبق اصول و استانداردهای جامعه است؛ که مشخصات کارگر و کارفرما در آن درج میگردد. اطلاعات کارفرما شامل نام و نام خانوادگی، نام پدر، شماره ملی، آدرس و شماره تلفن کارفرما است و همین موارد در متن قرارداد ذکر شود، کفایت خواهد کرد. اما اطلاعات کارگر باید کامل و واضح باشد.
در کنار اطلاعات هویتی فرد مواردی مثل تاریخ تولد، وضعیت تأهل، تعداد فرزند، وضعیت نظام وظیفه، نوع مدرک تحصیلی و… هم، بهتر است در قرارداد ذکر شود.
مدت زمان قرارداد موقت کار
یکی از مهم ترین نکاتی که در حین انعقاد قرارداد باید به آن توجه کرد؛ مدت زمان همکاری طرفین قرارداد است. از آنجایی که هدف اصلی تنظیم قرارداد موقت کار، این است که کارگر یا کارمند به صورت موقت مشغول به فعالیت کاری شود؛ درج تاریخ شروع و پایان همکاری در قرارداد بسیار مهم است. این مدت زمان می تواند یک روز، یک ماه، چند روز یا حتی چند ماه باشد.
تعیین موضوع قرارداد موقت
انتظار دقیق کارفرما از نیروی کار خود چیست و کارگر برای انجام چه کاری قرارداد کار موقت کارپذیر را امضا میکند؟ تمام این موارد سوالاتی هستند که باید به طور دقیق در قرارداد کاری ذکر شوند. گفتنی است، طرفین باید از نوشتن موضوع قرارداد پر ابهام و کلی پرهیز نمایند. موضوع فعالیت و کار باید کاملا واضح در متن قرارداد، بیان شود.
لازم به ذکر است اگر موضوع قرارداد حقوقی، مدت همکاری و حقوق و دستمزد به صورت واضح و شفاف در قرارداد ذکر نشود، بهتر است طرفین از امضا کردن این قرارداد خودداری نمایند. به این دلیل که قانونگذار این نوع قرارداد را معتبر نمی داند و در صورت بروز مشکل، طرفین نمی توانند با استناد به مفاد آن، اقدام به طرح دعوی نمایند.
ذکر میزان دقیق حقوق و دستمزد در قرارداد کار موقت
برای هر یک از ما، حقوق و دستمزد یکی از مهمترین شروط کاری در هر حیطه ای است. وزارت کار هر سال حداقل حقوق را برای کارگر و کارمند تعیین مینماید و کارفرما موظف است که حداقل حقوق کارگر را در قرارداد درج نماید و سر موعد پرداخت کند.
کارفرما علاوه بر پرداخت حداقل دستمزد و حقوق کارگر باید دیگر وظایف خود که شامل حق مسکن، سابقه کار و… می شود را هم، در نظر گیرد. کارفرما نباید مبلغ پایین تر از حداقل حقوق کار، در قرارداد ذکر نماید. کارفرما طبق توافقی که با کارگر داشته است، موظف است که پایان هر ماه حقوق کارگر و کارمند خود را پرداخت نماید.
تعیین ساعت کار
یکی از نکتههایی که کارفرما باید به آن توجه نمایید، درج ساعت دقیق حضور کارگر و یا کارمند در محیط کاری خود است؛ چرا که طرفین با این کار، در آینده با مشکل روبرو نخواهند شد. همچنین کارگران با دانستن شرایط و ساعت دقیق، تصمیم میگیرند که قرارداد همکاری را امضاء کند یا خیر. در قرارداد حتی وضعیت تعطیلات و ساعات مرخصی باید تعیین گردد. با انجام این کار مشکلاتی در آینده همکاری، پیش نخواهد آمد.
درج محل انجام کار در قرارداد کار موقت
زمانی که یک قراردادی تنظیم می شود، باید محل انجام کار در قرارداد ذکر گردد. البته لازم نیست آدرس دقیق و جزئیات کامل در قرارداد نوشته شود، فقط محل و شهر همکاری ذکر شود کافی است. گفتنی است که در برخی از شغل ها، کارمند به مکانهای دیگر برای انجام ماموریت، منتقل می شود، که حتما در این مورد باید طرفین به توافق برسند.
درج تعهدات کامل بین کارگر و کارفرما
تعیین جزئیات کامل تعهدات طرفین در قرارداد کار موقت الزامی است. زمانی که توافقات بین کارگر و کارفرما در قرارداد موقت به طور دقیق ذکر شود، در آینده دچار مشکلات مالی و قانونی نمیشوند. علاوه بر آن هم کارگر و هم کارفرما در این مدت پایبند به تعهدات خود باقی خواهند ماند.
تعیین مدت قرارداد کار موقت
سوالی که معمولاً بین کارفرما و کارگر مطرح می شود، این است که قرارداد باید برای چند روز تنظیم شود؟ آیا مدت زمان خاصی برای تهیه و تنظیم این نوع قراردادها توسط قانون مشخص شده است؟ باید بگوییم خیر. هیچ محدودیت زمانیای توسط قانون برای تنظیم قراردادهای کار موقت در نظر گرفته نشده است. بلکه این نوع قراردادها توافقی بوده و مدت زمان تعیین شده در آن، متغیر خواهد بود. اما با این حال باید زمان مشخص توسط طرفین قرارداد تعیین شده و حتماً در متن قرارداد ذکر شود.
سخن آخر
طبق توضیحاتی که بیان شد، قراردادهای کاری موقت، یکی از انواع قراردادهای کار غیر دائمی هستند. از آنجایی که این نوع قراردادها از حساسیت ویژه ای برخوردارند، باید با نهایت دقت تهیه و تنظیم شوند. پس بهتر است طرفین، قبل از انعقاد قرارداد به مشاور یا وکیل حقوقی مراجعه کنند؛ یا آنکه تنظیم این قرارداد را به متخصص و وکیل با تجربه بسپارند.
البته آنها می توانند اقدام به تهیه قرارداد کار موقت از پیش تنظیم شده نمایند. این نوع قراردادها توسط وکلا و مشاوران حقوقی متخصص تهیه و تنظیم شده و از این رو از اعتبار قانونی برخوردارند. همچنین طرفین قرارداد می توانند بسته به نیاز، در مفاد اصلی قرارداد تغییراتی ایجاد کنند. پس به طور کلی تهیه قراردادهایی که از پیش تنظیم شده اند، روند انعقاد قرارداد را سرعت بخشیده و طرفین قرارداد می توانند با اطمینان اقدام به امضای این نوع قراردادها نمایند.