توضیحات
قرارداد استخدام راننده و نکات مهم در تنظیم آن
امروزه تقریبا تمام کسب و کارها و اشخاص حقیقی و حقوقی همچون شرکت ها، موسسات، ادارات، مدارس و … ترجیح می دهند که برای انجام کارهای خود به جای استفاده از خودروهای شخصی، از خودروهای شرکتی با راننده استفاده کنند. از این رو اقدام به استخدام و عقد قرارداد استخدام راننده با ایشان می نمایند.
مسلماً هر انسانی اگر رانندگی شخصی برای رفتن به مکان های مختلف را داشته باشد، می تواند بیشترین لذت را به دست آورد. اما مسئله این است که عقد قرارداد برای استخدام رانندگان باید چه شرایطی داشته باشد، تا طرفین با مشکلات حقوقی مواجه نشوند؟ افراد بسیاری هستند که به دلیل داشتن تعداد خودروهای زیاد، یا عدم وقت کافی اقدام به استخدام راننده می نمایند.
آنها بیشتر به دنبال این هستند که بتوانند راحتی و آسایش لازم را به دست آورند. اما اگر قرارداد استخدام راننده به درستی تنظیم نشود، این افراد نه تنها به آرامش دست نخواهند یافت، بلکه از نظر حقوقی نیز ممکن است با مشکلات زیادی مواجه شوند. پس باید بگوییم توجه به قرارداد کار که بین راننده و مالک خودرو منعقد می شود، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
تنها زمانی می توان به چنین قراردادی اطمینان داشت، که تمامی نکات حقوقی و قانونی در آن رعایت شده باشد. پس از آن در صورت بروز هرگونه مشکلی می توان به این قرارداد استناد کرده و در برابر حقوق قانونی از آن استفاده کرد.
نکات مهم در تنظیم قرارداد استخدام راننده
پیش از آنکه بخواهیم در مورد نکات مهم جهت تنظیم قرارداد کار برای استخدام راننده بپردازیم، باید بگوییم که تمامی قراردادهای استخدامی مشمول قانون کار هستند. در این میان قرارداد استخدام رانندگان خودروهای مختلف نیز، مشمول این قانون هستند. از این رو بسیاری از بندهای این قراردادها با هم شباهت دارد.
برای آنکه دو طرف بتوانند با یکدیگر به همکاری بپردازند، لازم است قراردادی بین آن دو منعقد شود. تا هر دو طرف در مورد تکالیف و حقوق خود اطلاعات به دست آورده و در صورت لزوم با استناد به متن قرارداد، از حقوق خود دفاع کنند. یک قرارداد استخدام راننده از حساسیت بالایی برای راننده و مالک خودرو برخوردار است.
در صورتی که این قرارداد با توجه به نکات مهم حقوقی تنظیم نشود، می تواند در آینده مشکلاتی را برای هر دو طرف به بار آورد. از جمله مهمترین نکاتی که باید در تنظیم قراردادهای کاری استخدام راننده به آنها توجه شود، می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
-
موضوع قرارداد استخدام
بسته به نوع شغلی که قرار است برای آن راننده استخدام شود، موضوع قرارداد می تواند متفاوت شود. اما به طور کلی باید بگوییم موضوع تمام قراردادهای استخدامی توسط کارفرما تعیین می شود و در متن قرارداد منعقد می گردد. مثلاً رانندگانی که برای رانندگی خودروی ون استخدام می شوند، لازم است تنها پرسنل شرکت را جابجا کنند.
در حالی که راننده های دیگری که اقدام به امضای قرارداد استخدام راننده می نمایند، ممکن است برای موضوع دیگری استخدام شده باشند. به همین دلیل باید در متن قرارداد موضوع آن قید شود.
-
میزان مبلغ قرارداد استخدام
یکی از فاکتورهای مهمی که باید در قراردادهای استخدامی به آن توجه شود، تعیین میزان مبلغ قرارداد بین طرفین است. در اصل مبلغی که در قرارداد استخدام منعقد می شود، تحت عنوان دستمزد یا حق السعی راننده شناخته می شود. لازم است این میزان دستمزد با حداقل حقوقی که وزارت کار تعیین نموده است همخوانی داشته باشد.
از سوی دیگر کارفرما باید بسته به هر ساعت کاری که راننده برای انجام موضوع قرارداد انجام می دهد، میزان دستمزدی را برای ایشان تعیین نماید. دستمزد باید با توافق هر دو طرف قرارداد تعیین شود، تا پس از استخدام هیچ یک با مشکلی مواجه نشوند.
-
یادداشت تمام مشخصات طرفین قرارداد
اولین و مهمترین فاکتوری که باید برای تنظیم قراردادهای کار مورد نظر قرار گیرد، یادداشت تمام مشخصات طرفین قرارداد استخدام راننده است. کارفرما و راننده باید تمامی مشخصات خود را در قرارداد یادداشت نموده و در کنار این مشخصات، لازم است مشخصات کامل خودرویی که راننده برای استفاده از آن استخدام شده است نیز، باید با تمام جزئیات از جمله شماره پلاک، رنگ، سال و مدل تولید و… در متن قرارداد منعقد گردد.
-
تعیین مدت قرارداد استخدام
از آنجایی که قراردادهای کار و استخدام در نمونه های مختلفی تنظیم می شوند، لازم است اگر قرارداد استخدام راننده برای مدت معینی تنظیم می شود، در آن مدت قرارداد قید شود. مثلاً قراردادهای استخدام راننده موقت، غیر موقت، کار معین و …. همگی دارای مدت زمان خاصی هستند که باید حتماً در متن قرارداد این مدت زمان قید شود.
-
بیان تعهدات کارفرما
از دیگر نکات مهم در تنظیم قراردادهای استخدامی راننده، بیان تمامی تعهدات کارفرما است. این تعهدات شامل تحت پوشش بیمه قرار دادن راننده، پرداخت به موقع حقوق و دستمزد راننده، پرداخت سنوات و پاداش و عیدی و اضافه کاری راننده و دیگر تعهدات خاص می شود. علاوه بر آن لازم است کارفرما متعهد شود که فعالیت راننده از یک حد متعارفی فراتر نرود.
مثلاً اگر راننده ای برای سفرهای بین شهری استخدام می شود، تنها باید در این حیطه فعالیت نماید. با تمام این تفاسیر اگر کارفرما از انجام کار راننده راضی نباشد، می تواند پیش از تعویض راننده 15 روز قبل به ایشان اطلاع داده و سپس اقدام به تعویض راننده خودروی خود نماید.
-
بیان تعهدات راننده
همانطور که کارفرما از تعهدات خاصی برخوردار است، راننده نیز باید تعهدات خود را در متن قرارداد استخدام راننده بیان کند. این تعهدات شامل الزام به حضور در ساعات کاری شرکت، پرداخت هزینه های جانبی خودرو همچون تعمیرات، سوخت، جریمه رانندگی و …، حفظ احترام به پرسنل و موارد دیگر می شود. لازم است تمامی این نکات نیز در قرارداد منعقد شود تا کارفرما و راننده با یکدیگر به مشکلی برنخورند.
سخن پایانی
متوجه شدیم که تنظیم قرارداد استخدام راننده از حساسیت بالایی برخوردار بوده و نیاز به دقت زیادی دارد. بسیاری از رانندگان و کارفرمایان ممکن است در مورد نکات حقوقی و قانونی تنظیم قرارداد کار اطلاعاتی نداشته باشند. آنها می توانند به جای پرداخت هزینه بالا به وکلای دادگستری برای تنظیم قرارداد، اقدام به تهیه قرارداد کار و استخدام راننده از وب سایت ابزارحقوق نمایند.
این قراردادهای استخدام راننده با رعایت تمامی نکات حقوقی منعقد شده اند و از اطمینان بالایی برخوردار هستند. کارفرما می تواند در کوتاه ترین زمان ممکن این قرارداد استخدام آماده را تهیه نموده و برای امضا تقدیم راننده انتخابی خود نماید؛ تا در اولین فرصت راننده فعالیت کاری خود را آغاز کند.
علیرضا عرب –
راهنماییهاتون شاهکاره
ابزار حقوق –
از لطف شما سپاسگزاریم! رضایت شما از خدمات ما در ابزار حقوق، بزرگترین انگیزه ما برای ادامه دادن است. اگر به دنبال بهترین قراردادها و اسناد حقوقی با کیفیت و دقیق هستید، حتماً به ما سر بزنید. خوشحالیم که میتوانیم در مسیر حرفهای شما همراهتان باشیم. موفق باشید! 😊