قرارداد طراحی سایت
یکی از کاربردی ترین نمونه قراردادها در زمینه ی کسب و کارهای جدید، نمونه قرارداد طراحی سایت است. امروزه به دلیل گسترش روز افزون دنیای الکترونیک و تأثیر به سزای آن در کسب و کارها، بسیاری از مشاغل به دنبال آن هستند که اقدام به طراحی سایت نمایند؛ تا بتوانند خدمات و محصولات خود را بهتر معرفی کنند.
ما تمایل داریم به تبیین و توضیح اصول حاکم بر تهیه قرارداد، چگونگی تنظیم آن، حقوق و تکالیف طرفین قرارداد به طور کامل بپردازیم. به گونهای که شما بدانید برای تنظیم یک قرارداد طراحی، باید چه اقداماتی انجام دهید.
قرارداد طراحی سایت چیست؟
نمونه قرارداد طراحی یک سایت، قراردادی است میان طراح و کارفرما که طرفین، به شرح جزئیات مورد نظر خود در چارچوب یک توافقنامه می پردازند. شاید در ابتدا این نوع قراردادها ساده به نظر برسند. به طوری که افراد به جای اخذ راهنمایی های اصولی از وکلا و کارشناسان متبحر، خود به تنهایی اقدام به تنظیم آن کنند. البته باید بگوییم تنظیم این نوع قراردادها کار ساده ای نیست.
افرادی که نیاز به تنظیم نمونه قرارداد طراحی سایت دارند، باید با مفاد حقوقی آن آشنا باشند، تا بتوانند یک قرارداد اصولی تنظیم کنند. مفاد قرارداد در حقیقت چهارچوب کلی عقد است، که در بردارنده ی اصول مختلفی می شود. اصولی چون عنوان قرارداد، مبلغ دستمزد، گستردگی و دامنه کار، چگونگی فسخ قرارداد، حفظ محرمانگی و اجتناب از افشای اطلاعات و ضمانت اجرای نقض تعهدات طرفین قرارداد. در ادامه، در عین حفظ شیوایی و اختصار، به توضیح موارد فوق خواهیم پرداخت.
عنوان قرارداد (بیان کلی مشخصات طرفین قرارداد)
در قسمت عنوان، باید مشخصات طرفین قرارداد یعنی طراح و کارفرما به علاوه تاریخ تنظیم قرارداد درج شود.

مبلغ دستمزد توافقی در قرارداد طراحی سایت
تعیین مبلغ دستمزد طراح، یک امر توافقی است و به قصد طرفین بستگی دارد. منتهی وجود یک سری موارد از جمله نوع سایت، زمان تحویل و قالب های اختصاصی و… پروژه، سبب افزایش یا کاهش میزان مبلغ دستمزد طراح سایت می شود.
نوع همکاری
نوع همکاری از جمله مواردی است که باید به صورت دقیق و واضح در قرارداد مشخص شود. مثلاً اینکه تا چه مدت، طرفین به منظور همکاری با یکدیگر، توافق نمودهاند؟ یا حدود وظایف طراح در چه حد است؟ آیا صرفاً مسئول طراحی و فعالسازی سایت است یا نقش پشتیبان را نیز ایفا خواهد کرد؟ و موارد دیگری از این قبیل.
برنامهی زمانی برای همکاری دو طرف
به این معنا که بایستی به صورت شفاف بیان شود که کارفرما دقیقاً چه زمانی را برای فعالسازی پروژه از طراح خواستار است؛ یا اینکه طراح به چه مدت زمانی برای طراحی سایت نیاز خواهد داشت. این موارد باید به نحوی در قرارداد ذکر شوند تا از بروز هرگونه سوء تفاهم در آینده، جلوگیری شود.
حق مالکیت معنوی
اگر پروژه ی مورد نظر از نوع استارت آپی یا نوآوری است باید در قرارداد طراحی سایت به حقوق مالکیت معنوی پروژه ی مذکور اشاره شود. در این حالت می توان از بروز هرگونه مشکلی در آینده جلوگیری نمود و حتی در صورت بروز تخلف، اقدام به استفاده از قرارداد در محاکم قضایی نمود.
شرایط فسخ قرارداد طراحی سایت
طرفین، هر کدام مواردی مد نظر دارند که در صورت عدم اجرای آنها در طول مدت اجرای قرارداد، تمایلی به ادامه ی روند همکاری نداشته باشند. بنابراین بهتر است اینگونه مسائل به دقت ذکر شده تا در صورت وقوع، برای طرفین حق فسخ ایجاد شود.

ضمانت اجرا
ضمانت اجرا در واقع، حکم گارانتی است که از سوی تنظیم کنندگان قرارداد ارائه می شود. به نحوی که برای مثال اگر طبق توافق، در زمان مقرر (مثلا 4 ماه) پروژه انجام نشود، یا روند انجام این پروژه از چهار ماه تجاوز کند، هر یک از طرفین نسبت به طرف دیگر، ضمانت اجرا داشته باشند.
تعهدات طراح سایت در حین انجام پروژه
- پشتیبانی از سایت: تکمیل پروژه تنها به طراحی و فعالسازی سایت منتهی نمی شود بلکه بحث پشتیبانی از سایت نیز مطرح است که باید مورد توجه طراح قرار گیرد.
- عدم افشای اطلاعات: یکی از موارد مهمی که باید به بهترین شکل ممکن توسط طراح بعد از امضای قرارداد طراحی سایت، رعایت شود تا حقوق مالکیت معنوی کارفرما رعایت گردد، بحث عدم افشای اطلاعات است.
- تست و بررسی سایت: پس از طراحی و فعالسازی سایت بهتر است حداقل یک بار توسط کارشناس فنی بررسی شود تا در صورت احراز هرگونه مشکل فنی، بتوان آن را برطرف ساخت.
- خسارت در صورت تاخیر: در قرارداد طراحی سایت برای جلوگیری از هرگونه تاخیر از سوی طرفین، می توان مبلغی به عنوان جریمه ی تاخیر در ارائه ی پروژه در نظر گرفت.
- تحویل پروژه: بایستی در قرارداد تحویل پروژه، مدت زمان پشتیبانی و اینکه آیا با تحویل پروژه مدت زمان پشتیبانی به پایان می رسد یا خیر ذکر شود.
- تعیین مسئولیت و تعهدات: شایان ذکر است که تعیین حدود و مسئولیت های طرفین قرارداد بسیار نکته ی حائز اهمیتی است. به گونه ای که برای اجتناب از بروز مشکلات یا نقص تعهدات، این تعهدات باید به طور کامل و واضح در قرارداد ذکر شوند.
اصول شکلی قرارداد طراحی وب سایت
هنگام تنظیم قرارداد طراحی سایت، اصول و شرایط ظاهری قرارداد که اصولا از آن به عنوان اصول شکلی یاد می شود، باید با دقت کامل رعایت گردد. از جمله این اصول باید به موارد زیر اشاره کرد؛
- حتماً باید قرارداد در برگه ای تنظیم شود که دارای سربرگ شرکت، مهر و امضای مدیر شرکت و مدیر بخش طراحی و مشخصات طرفین قرارداد باشد.
- ذکر تعهدات مالی و غیر مالی طرفین توافق به صورت دقیق و واضح.
- تعیین اصول حاکم بر موجل و موخر بودن زمان تحویل پروژه، یا حتی وقوع شرایط فورس ماژور و تاثیر آن بر ارائه پروژه
- نحوهی نوشتن متن قرارداد و مشخص کردن خواسته های طرفین، مطابق با سطح تحصیلات آنها.
حتما در زمان تنظیم قرارداد طراحی سایت، در نظر داشته باشید که تمام اصول و قواعد شکلی نگارش قرارداد اعم از ذکر ماده و تبصره، رعایت قواعد شکلی و چهارچوب کلی قرارداد، بایستی رعایت گردد.
سخن آخر
دریافتیم که تنظیم قرارداد طراحی سایت شرایط خاص خود را دارد. پس بایستی تحت نظارت کارشناسان خبره قرارداد تنظیم شوند تا از بروز هرگونه مشکل حقوقی جلوگیری شود. معمولاً بیشتر مردم جامعه در مورد این شرایط و قوانین اطلاعاتی ندارند. از این رو ممکن است برای تهیه و تنظیم نمونه قرارداد طراحی وب سایت، با مشکل مواجه شوند.
برای آنها بهترین روش این است که اقدام به تهیه قرارداد از پیش تنظیم شده نمایند. این نوع قرارداد زیر نظر وکلا و مشاوران حقوقی وبسایت ابزار حقوق تهیه و تنظیم شده اند و از اعتبار حقوقی لازم برخوردارند. پس خرید این نوع قرارداد، کمک می کند تا طرفین قرارداد با اطمینان بیشتری اقدام به امضای قرارداد همکاری در زمینه طراحی سایت با یکدیگر نمایند.