آیا میدانید اسناد تجاری بین المللی و انواع اسناد تجارت خارجی کدامند؟ یکی از معاملات بسیار مهم، معاملاتی هستند که در خارج از کشور رقم میخورند. تجارت داخلی معمولاً از پیچیدگی کمتری در برابر تجارتهای خارجی برخوردار است. تجارتهای خارجی همواره با دخالت دولت در برخی از موارد خاص، مواجه هستند. بنابراین ضرورت استفاده از سندهای تجاری معتبر، به راحتی قابل لمس خواهد بود. در معاملات خارجی تجاری شاهد بهره برداری از اسناد بسیار معتبری هستیم که صدور هر کدام از آنها، میتوانند بیانگر پیشرفت در یک معامله باشند.
در تجارتهای بین المللی شاهد ضرورت دانش تجار و متعاقدین در زمینهی اسناد تجاری خواهیم بود. بنابراین آنها میتوانند به راحتی به ارزش و اهمیت اسناد تجاری بین المللی در این معاملات پی ببرند. از دلایل مهم برای تبادل اسناد در معاملات تجاری مختلف، میتوان به:
- مشخصات کالا و قیمت آنها
- شرایط پرداخت
- نوع بسته بندی
- نحوهی حمل کالا
و بسیاری از موارد دیگر اشاره نمود. در اسناد تجاری بین المللی میتوان شاهد ذکر بسیاری از نکات بسیار مهم و طلایی بود. در ادامه به بررسی این اسناد و انواع آنها میپردازیم.
موارد مهم در اسناد تجاری بین المللی
آیا میدانید موارد مهم در اسناد تجاری بین المللی کدامند؟! در این اسناد شاهد استفاده از موارد خاص و کاربردی هستیم که اهمیت سندهای تجاری را دو چندان نموده است. از موارد مهم در این اسناد، عبارتند از:

Invoice (فاکتور حمل)
یکی از مهمترین اسناد تجاری بین المللی که وجود آن در معاملات تجاری ضروری تلقی میگردد، فاکتور حمل است. این فاکتور توسط شرکت حمل و نقل صادر میشود. در این سند میتوان شاهد ذکر برخی از اطلاعات مهم و ضروری برای تجارت کالا، بود. از اطلاعات مهم در این سند:
- نوع وسیله برای حمل کالای مورد نظر
- محل تخلیه کالای مورد نظر
- میزان کرایه حمل
و غیره، هستند. این سند از انواع اسناد تجارت خارجی بر اساس شرایط اعتبار توسط فروشنده جهت انجام معامله به بانک معامله کننده، ارائه خواهند شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه این نوع از اسناد، میتوانید از مشاورههای حقوقی تخصصی استفاده کنید.
Proforma Invoice (پیش فاکتور) از انواع اسناد تجارت خارجی
در این نوع از اسناد تجاری بین المللی، فروشنده کالا یا بایع اقدام به صادر نمودن سند برای افتتاح اعتبار اسنادی بر اساس اخذ مجوزهای لازم مینماید. در پیش فاکتورها شاهد ذکر مواردی مانند:
- قیمت کل کالا
- شرایط معامله
- قیمت واحد
- مشخصات خریدار
- مشخصات فروشنده
- شرایط حمل کالا
- نحوهی حمل کالا
- مبدا و مقصد حمل کالا
- شرایط پرداخت وجه
- نوع بسته بندی کالا
- زمان تحویل
و مواردی دیگر، خواهیم بود.
Lading (بارنامه)
سند بارنامه از انواع اسناد تجاری بین المللی است که توسط حمل کنندهی کالا و یا نمایندهی وی، پس از انجام مراحل وصول کالا، صادر میگردد.

Commercial Invoice (سیاهه تجاری) از انواع اسناد تجاری بین المللی
از دیگر اسناد تجاری بین المللی که در این زمینه توسط فروشنده و به نام خریدار کالا صادر میشود، سیاهه تجاری است. این سن به همراه بسیاری از اسناد دیگر و بر اساس قرارداد تعیین شده، صادر میشود. از اطلاعات ذکر شده در این اسناد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشخصات کامل خریدار و فروشنده بر روی کاغذ مارک دار با برخورداری از تاریخ صدور سیاهه
- شرح کامل کالا (قیمت واحد، قیمت کل، سایر هزینهها، مقدار کالا و …)
- مشخصات کامل کالاها اعم از: تعداد بستهها، وزن بستهها، علامت حمل، شماره کالاها و بستهها و …
- اطلاعات کامل در زمینهی نحوهی تحویل کالا و شرایط پرداخت وجه آنها
در برخی از کشورهای مختلف شاهد برخی از قوانین برای دریافت سیاهه خواهیم بود. برای نمونه گمرک برخی از کشورها به: امضای فروشنده، نام کشور سازنده، مشخص شدن بندر مناسب برای تخلیه و … توجه مینمایند. بنابراین برای تهیه این مدرک، حتما از مشاورههای حقوقی استفاده کنید.
Analyze Certificate (گواهی تجزیه کالا)
این سند نیز یکی از اسناد مهم در بین انواع اسناد تجارت خارجی به شمار میرود که در آن به مواد اولیه و اجزا به کار برده شده در یک کالا توجه میشود. این امر در خصوص مواد داروئی و مواد شیمیایی از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و تجزیه آنها باید توسط لابراتوارهای خاص انجام پذیرد.
Packing list (لیست بسته بندی) از انواع اسناد تجاری بین المللی
در این لیست میتوان شاهد ذکر لیست کامل بسته بندی کالای مورد معامله بود. این سند در بر دارندهی اطلاعات کامل و دقیقی در زمینهی تعداد کالاهای موجود در هر بسته بندی خواهد بود.
Health Certificate (گواهی بهداشت)
این سند از اسناد تجاری بین المللی به درخواست خریدار از وزارتخانههای مربوطه (بهداشت، دامپروری، کشاورزی و …) صادر میشود.
هر کدام از این موارد در اسناد تجاری بین المللی بیانگر موضوع بسیار خاص و ارزشمندی هستند. بر اساس این موارد میتوان برای بهره برداری از یک معاملهی تجاری موفق خارجی برخوردار شد.

طبقه بندی اسناد تجاری بین المللی
به طور کلی میتوان اسناد تجاری بین المللی را در دستهی:
- اسناد بازرگانی بین المللی داخلی
- اسناد بازرگانی بین المللی ملی
- اسناد بازرگانی خارجی بین المللی
قرار داد. در فرایند بازرگانی بین المللی شاهد درگیری انجام معامله در بین دو کشور یا بیشتر خواهیم بود. در صورتی که کشور ما به عنوان وارد کننده و کشورهای خارجی به عنوان صادر کننده مورد معامله باشند، اسناد بازرگانی که در این فرایند مورد استفاده قرار می گیرند به عنوان اسناد بازرگانی بین المللی داخلی شناخته میشوند. این نوع اسناد توسط سازمانهای داخلی و وزارت خانهها برای انجام معامله در داخل کشور صادر میگردند. از جمله این اسناد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گواهی استاندارد
- پروانه سبز گمرکی
- کارت بازرگانی
- اعلامیه تامین ارز
- اعلامیه ورود کالا
- اظهارنامه گمرکی
- اوراق ثبت سفارش
- قبض انبار
- ترخیصیه
- فرم درخواست گشایش اعتبار
- بیمه نامه
جمع بندی
هر کدام از موارد ذکر شده در بالا، از جمله اسنادی هستند که در فرایند معاملات تجاری خارجی مورد استفاده قرار میگیرند. برای کسب اطلاعات بیشتر و شناخت دقیق این اسناد مهم و تأثیرگذار، میتوانید از مشاورههای دقیق و اصولی مشاوران و وکلای وب سایت ابزار حقوق استفاده نمایید. حضور برخی از این اسناد تجاری بین المللی در بسیاری از معاملات، امری ضروری و انکار ناپذیر به شمار میرود. لذا قبل از ورود به یک معاملهی تجاری خارجی، اسناد مهم مورد معامله را شناخته و برای دستیابی به موفقیت، از آنها به بهترین نحو استفاده کنید.
یک پاسخ
با سلام. محتوای کاملی بود و در پرونده ای که داشتم تا حدودی موثر. با تشکر