آیا میدانید منظور از سررسید اسناد تجاری چیست؟! همانطور که میدانید امروزه شاهد افزایش موارد استفاده از اسناد تجاری مختلف (برات، چک، سفته) در معاملات خواهیم بود. این نوع از اسناد با بهره برداری از خصوصیات منحصر به فرد، عملکرد فوق العادهای را در هر معامله در بر خواهند داشت. در این نوع از اسناد، شاهد ذکر موضوعات بسیار مهم و ضروری خواهیم بود. یکی از پر اهمیتترین موضوعات در هر سند تجاری، توجه به موعد پرداخت و یا دریافت وجه مربوطه است که توسط صادر کننده تنظیم میشود. این زمان تعیین شده بر اساس فاکتورهای خاصی به عنوان سررسید اسناد تجاری تلقی میگردد. لازم به ذکر است که این زمان اهمیت فوقالعادهای را در یک معامله در بر خواهد داشت. همین امر سبب میشود که از اسناد تجاری به عنوان یکی از اسناد بسیار مهم یاد شده و مورد بهره برداری قرار بگیرند.
لذا دور از ذهن نیست که بسیاری از تاجران با تکیه به کسب اطلاعات کامل در زمینهی سررسید اسناد تجاری، اقدام به بهرهبرداری از آنها نمایند. به طور کلی این نوع از اسناد بر اساس مدت وصول یا همان مهلت پرداخت، بسته بندی خواهند شد. اغلب معاملهگران با توجه به شرایط و ویژگیهای طرف و یا طرفین معامله، اقدام به تعیین زمان سررسید مناسب برای سند خود خواهند نمود. لازم به ذکر است که سررسید این نوع از اسناد بر اساس فاکتورهای خاصی تعیین میشود. در ادامه به بررسی کامل و دقیق این موارد خواهیم پرداخت.
هر آنچه که باید از سررسید اسناد تجاری بدانید
یکی از اقدامات بسیار مهم در اغلب معاملات تجاری، ثبت تمامی اسناد دریافتی و پرداختی تجاری در دفاتر مربوطه با عنوان دفتر سررسید اسناد تجاری است. امروزه استفاده از تکنولوژیهای مدرن و همچنین نرم افزارهای طراحی شده، سبب میشود که به راحتی اطلاعات اسناد تجاری را ثبت نمایید. همانطور که میدانید اسناد تجاری از انواع مختلفی برخوردار هستند که نقاط مشترک خاصی را در بر دارند. یکی از نکات طلایی و مشترک در بین این نوع از اسناد، توجه به شرایط دریافت وجه در زمان مقرر بر اساس تعهد طرفین است. موارد بسیار مهمی که در سررسید این نوع از اسناد تجاری باید مورد توجه قرار داد، در نظر گرفتن مهلت پرداخت آنها است. این دسته بندی عبارتند از:
- اسناد تجاری کوتاه مدت
- اسناد تجاری بلند مدت
با شناخت این نوع از اسناد تجاری، می توان به راحتی از روشهای ایده آل و صحیح برای نحوه محاسبه سررسید اسناد تجاری بهره برداری کرد. موعد تعیین شده برای دریافت و یا پرداخت وجه، این امکان را برای حسابدار فراهم مینماید که بتوانند زمان مناسب برای دریافت و یا پرداخت وجه تعهد شده در اسناد تجاری را تخمین بزند.

نحوه محاسبه سررسید اسناد تجاری
برای بررسی و محاسبهی سررسید اسناد تجاری، میتوان از سه روش استفاده کرد. برای شناخت بیشتر و دقیقتر سررسید اسناد و همچنین نحوهی محاسبهی آنها نیز میتوانید از مشاورههای حقوقی توانمند و کاربردی استفاده نمایید. در ادامه به بررسی این سه روش مناسب، خواهیم پرداخت:
روش محاسبهی عندالمطالبه
یکی از موارد بسیار مهم در سررسید اسناد تجاری، توجه به ارادهی دارندهی سند تجاری، است. در برخی از مواقع دارندهی سند تجاری در زمان مقرر برای دریافت وجه اقدامی نکرده و زمان خاص دیگری را برای دریافت وجه در نظر میگیرد. این امر کاملاً به ارادهی دارندهی سند تجاری وابسته بوده و هر زمان که دارنده اراده کند، میتواند وجه مورد نظر را دریافت نماید.
ذکر تاریخ معین در اسناد تجاری
قطعاً شما نیز با برخی از اسناد تجاری مواجه بودهاید که در آنها تاریخ سررسید دقیقاً بر روی سند درج شده است. اغلب در بسیاری از سفتهها شاهد درج تاریخ سررسید دقیق آنها خواهیم بود. این موضوع سبب میشود که دارندگان نیازی به محاسبه تاریخ سررسید اسناد تجاری نداشته باشند.
سررسید اسناد تجاری پس از مدت زمان معین
از دیگر موارد مهم در نحوه محاسبه سررسید اسناد تجاری میتوان به سررسید آنها پس از مدت زمان معین، اشاره نمود. در این نوع از اسناد تجاری، سررسید آنها پس از گذشت مدت زمان مشخصی از تاریخ صدور سند، تعیین میگردد. برای درک بهتر این موضوع میتوان به نمونهی خاصی اشاره کرد. در برخی از اسناد تجاری میتوان شاهد ذکر عنوان پس از رویت سند و غیره بود. این موضوع میتواند تأثیر بسزایی بر روی وصول سند تجاری داشته باشد.

توجه داشته باشید که در این روش مدت زمان وصول سند تجاری به روشهای متخلفی تعیین شده است. در صورتی که سررسید آن به صورت ماهانه تعیین شده باشد، تعداد روزها در وصول اسناد تجاری مهم نخواهد بود. برای نمونه اگر تاریخ صدور در سند برابر با 21/ 5/ 1390 باشد و مدت زمان تعیین شده برای وصل آن 5 ماه باشد، تاریخ سررسید این سند برابر با 21/10/ 1390 خواهد بود. حال در صورتی که تاریخ تعیین شده بر اساس روز رقم بخورد، ماه سررسید نیز گاهاً دستخوش تغییر خواهد شد. برای نمونه در مواردی که تاریخ سررسید 150 روز پس از صدور تعیین شده و تاریخ صدور نیز همان 21/10/1390 باشد، تاریخ سررسید برابر با 20/ 3/ 1391 خواهد بود. بنابراین تعداد روز نه تنها بر روی ماه حتی بر روی سال سررسید سند نیز موثر بوده است.
لازم به ذکر است که امروزه شاهد استفاده از نرم افزارهای بسیار پیشرفته و مدرن در زمینهی سررسید اسناد تجاری و راهنمایی برای تنظیم و ثبت آنها در دفاتر مربوطه خواهیم بود. یکی از تواناییهای بسیار ضروری برای کاربران، توانایی ثبت اسناد مهم در نرم افزارهای کاربردی است.
جمع بندی
به طور کلی میتوان گفت که: سررسید اسناد تجاری در معاملات به سه روش بسیار مهم دسته بندی میشوند. توجه به دسته بندی آنها میتواند نقش بسیار مهمی در نحوهی محاسبهی این اسناد داشته باشد. ثبت این اسناد با اطلاعات دقیق و کامل در زمینهی سررسید آنها در دفاتر مربوطه، بسی حائز اهمیت خواهد بود. بنابراین بسیاری از کاربران از روشهای مختلف بهره برداری میکنند تا اطلاعات کامل و دقیقی را در این زمینه کسب نمایند. برای اینکه بتوانید موفقیتهای بزرگ در این زمینه را کسب کنید، بهتر است از مشاورههای تخصصی توسط کارشناسان ابزارحقوق استفاده کنید. این مشاورهها میتوانند نکات طلایی بسیار زیادی را برای کاربران مشخص نمایند تا بتوانند موفقیت را تجربه کنند.